Amióta az emberiség felfedezte a fényképezés tudományát, számos érdekes, szomorú, veszélyes, vagy mókás pillanatot sikerült megörökítenie. Földkelte a világűrből, egy milicista halála, Einstein kinyújtott nyelve. Egy-egy ismertebb, rövidke részlet a múltból.

1. Ebéd a felhőkarcoló tetején

Készült:1920

Fotós: Charles C. Ebbets

Ebéd a felhőkarcoló tetején  A milicista halála A vándorló anya Einstein nyelve Földkelte
(Kép innen)

A kép 1920. szeptember 20-án készült, 11 építőmunkást ábrázol, akik épp ebédelnek egy hosszú gerendán ülve, a Rokefeller Center 69. emeletén, 250 m magasban. A fotó, a New York Herald Tribune-ben jelent meg először 1920. október 2-án és a felhőkarcolót reklámozták vele. Az idők során sokat nyomoztak a fénykép szereplői után, közülük 6 ember nevét sikerült kideríteni: a balról a harmadik Joseph Eckner, a negyedik Michael Breheny, az ötödik Albin Svensson, a hatodik Peter Rice; a jobbról az első Gusto Popovic, a harmadik pedig Joe Curtis.

2. A milicista halála

Készült:1936

Fotós: Robert Capa

Ebéd a felhőkarcoló tetején  A milicista halála A vándorló anya Einstein nyelve Földkelte
(kép innen)

A kép a spanyol polgárháborúban készült 1936. szeptember 5-én. A magyar származású Robert Capa, egy köztársasági milicistát, Federico Borrell Garcíát örökítette meg épp a halála pillanatában. A fénykép a spanyol polgárháború szimbólumává vált és az egyik legismertebb háborús fotó.