A természet csodás dolgokat hoz létre. Földünk hegyei sok művészt és költőt megihlettek, az ősi kultúrák érdekes eredettörténeteket alkottak. A most következő listán olyan hegyek szerepelnek, melyek kedvelt célpontjai lehetnek a hegyek szerelmeseinek.

1. Roraima-hegy (Venezuela, Brazília, Guyana)

A Roraima, Brazília, Venezuela és Guyana határán fekvő, 2810 méter magas táblahegy. Gyakran felhők veszik körül, gazdag növény és állatvilággal rendelkezik. A  Roraima nevet a pemon indiánoktól kapta, jelentése: „A patakok nagy és örökké termékeny anyja.” A helyi indián törzsek úgy hitték, a hegy egy hatalmas fának a maradványa, melyen valaha a világ összes gyümölcse és zöldsége megtermett. Egy napon azonban egy Makunaima nevű szélhámos kivágta és ez óriási özönvizet okozott.

Roraima-hegy Machapuchare Matterhorn Kilimandzsáró Fuji
A Roraima egy 2810 m magas táblahegy, mely gazdag növény és állatvilággal rendelkezik (Kép innen)

2. Machapuchare (Nepál)

A helyiek hite szerint itt van Síva isten lakhelye, ezért szentként tisztelik. Éppen emiatt tabu a hegymászók számára, a 6993 méter magas „Halfarokként” is emlegetett Machapuchare. A hatóságok eddig csupán egyszer engedélyeztek expedíciót. 1957-ben, Jimmy Roberts és csapata megmászhatta a hegyet, de ígéretükhöz híven nem jutottak fel a tetejére, néhány méterrel a csúcs előtt visszafordultak.

Roraima-hegy Machapuchare Matterhorn Kilimandzsáró Fuji
A Machapuchare, a nepáliak szent hegye, tilos megmászni (Kép innen)

3. Matterhorn (Svájc, Olaszország)

A 4478 méter magas Matterhorn Svájc és Olaszország határán helyezkedik el. A hegy Svájc jelképe lett, ez Európa egyik legfényképezettebb látnivalója. A sajátos terepviszonyok miatt nem könnyű megmászni, először 1865-ben sikerült meghódítania Edward Whymper, angol hegymászónak. A hegy különleges alakja Theodor Toblert is megihlette, aki 1908-ban megalkotta Toblerone nevű csokoládéját a Matterhorn mintájára. 

Roraima-hegy Machapuchare Matterhorn Kilimandzsáró Fuji
Matterhorn Európa egyik legfényképezettebb látnivalója, először 1865-ben sikerült meghódítani (Kép innen)

4. Kilimandzsáró (Tanzánia)

Afrika legnagyobb hegye vulkanikus tevékenység során jött létre. Különlegessége, hogy 5893 méteres magassága ellenére nem egy hegységrendszer része, hanem egy síkságon helyezkedik el. A Kilimandzsárónak magyar vonatkozása is van, ugyanis Teleki Sámuel volt az első, aki 1888-ban, elérte a hegy 5310 méteres vonulatát. (A legmagasabb pontot az osztrák Ludwig Purtschellernek és csapatának sikerült meghódítania egy évvel később, 1889-ben.) A Kilimandzsáró területét nemzeti parkká nyilvánították, mely 1987-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Roraima-hegy Machapuchare Matterhorn Kilimandzsáró Fuji
A Kilimandzsáró Afrika legmagasabb hegye, 1987-óta része a Világörökségnek (Kép innen)

5. Fuji (Japán)

A 3776 méteres Fuji, Japán jelképe és legmagasabb hegye, melyet szentként tisztelnek. Úgy vélik, először egy ismeretlen szerzetesnek sikerült megmásznia 663-ban. A hegy egy ma is aktív vulkán, bár utoljára meglehetősen régen, 1707-ben tört ki. A Fuji kulturális szempontból is meghatározó, régóta jelen van a japán művészetben, irodalomban, verseket írtak róla. 2013-ban a Világörökség részévé nyilvánították.

Roraima-hegy Machapuchare Matterhorn Kilimandzsáró Fuji
A 3376 méteres Fuji, Japán jelképe, 2013-óta része a Viágörökségnek (Kép innen)